A Travellerspoint blog

Vancouver: liberaal, groen en "Hollywood of the North"

rain 10 °C
View Canada on Liesbeth1986's travel map.

Vandaag heb ik zoals reeds aangekondigd deelgenomen aan "Erik's Lynn Canyon Tour".

Met een groepje bestaande uit Duitsers, Zwitsers, een Nederlandse, een Australische en een meisje uit Hong Kong verkenden we onder leiding van Erik, een Deen op zijn 21ste emigreerde naar Canada om een niew leven te beginnen, Downtown, Chinatown en Lynn Canyon. Ongeveer de helft van de groep was in Canada met een WHP visum. Erg handig dus om ervaringen en reisplannen uit te wisselen.

Tijdens de wandeling in Downtown bezochten we de volktstuin waar mensen hun eigen groenten kunnen kweken, leerden we iets bij over verschillende voorzorgsmaatregelen die getroffen zijn om het hoofd te bieden aan aardbevingen (elk jaar zijn er ongeveer 2 à 3 kleine aardbevingen in Vancouver) en een militaire aanval op de VS. Zo zijn er waterreservoirs onder het gerechtsgebouw om de documenten van het gebouw te beschermen tegen een mogelijke brand als gevolg van een aardbeving.

Vancouver is duidelijk een liberale stad. De doodstraf werd afgeschaft in 1976, mede omwille van de kans op onjuiste veroordelingen. In 1959 werd de 14-jaar oude Steven Truscott veroordeeld tot de doodstraf door ophanging voor moord en verkrachting. Omwille van zijn leeftijd werd deze straf omgezet naar levenslang gevangenschap. Na jaren gevangenschap werd de werkelijke dader gevonden...Medicinaal gebruik van marihuana in Canada is toegestaan en de autoriteiten van Vancouver ijveren voor een volledige legalisatie van het gebruik ervan. Vancouver heeft al jaren te kampen met drugsverslaafden die zich ophouden ter hoogte van Hastings Street. Er zijn centra beschikbaar waar deze verslaafden gebruik kunnen maken van schone naalden om het risico op aids te verminderen, waardoor de belastingbetaler uiteindelijk minder betaalt voor de verzorging van aidspatienten. De openbare bibliotheek van Vancouver (gebouwd als een replica van het colosseum), die 6 verdiepen en 2 miljoen boeken telt, is gratis voor iedereen. Je mag er tot 50! boeken per keer uitlenen.

Canada is het toonbeeld van "Urban Green". Overal in Downtown kom je na het opklimmen van een paar trappen terecht in een oase van groen. Bijna alle straten worden geflankeerd door prachtige roze "Cherry trees" en hebben bloembedden vol kleurrijke bloemen. De verhoogjes bieden tevens een ander perspectief op de prachtige architectuur van de stad. Constructies met veel glas zorgen voor veel lichtinval en benadrukken het recht op vrijheid.

Vancouver is Hollywood North. Elke dag worden er wel ergens in Vancouver opnames gemaakt voor een film of tv-serie. Tijdens één van zijn rondleidingen in Capilano Park stuitte Erik bijvoorbeeld op de cast van Twilight, die aan het draaien was voor de nieuwe film. De scène uit "Kiss the girls" waarin de vrouw vanaf de rotsen het kolkende water inspringt, werd gedraaid in Lynn Canyon Valley. De stuntvrouw geraakte bij deze stunt trouwens zwaargewond. De scène stond echter perfect op film en werd toch gebruikt.

Lynn Canyon in North Vancouver was erg leuk. In het gematigde regenwoud met met mos begroeide bomen hoor je niets anders dan het geklater van de rivier. De Suspension Bridge - lees: verrassend wiebelige hangbrug - bood een mooie blik op het water dat hier over de rotsen naar beneden klettert. Het park is trouwens bezaaid met gedenktekens ter nagedachtenis van mensen die hier omgekomen zijn. En dat zijn er nogal wat. Elk jaar belanden honderden jongeren in het ziekenhuis nadat ze gewond zijn geraakt door van de rotsen naar beneden te springen. Geluncht op de rotsen naast een smaragdgroene rivier.

Na de trip met mijn nieuwe kennissen even naar de supermarkt geweest om inkopen te doen. Conclusie: Vancouver is ongelooflijk duur, maar heeft wel veel producten die me een thuisgevoel geven. De pot Nutella = gevonden :-). Vers fruit en groenten zijn er in overvloed. Gisteren wat appels gekocht die eruitzagen alsof iemand ze eerst een half uur had liggen polijsten. Ze konden zo gebruikt worden in Sneeuwwitje ;-). Still very much alive and kicking. I love Vancouver!

Posted by Liesbeth1986 18:37 Archived in Canada Tagged vancouver

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint