A Travellerspoint blog

Stanley Park: een oase van groen midden in de stad

overcast 13 °C
View Canada on Liesbeth1986's travel map.

Héhe, net een paar uurtjes terug in mijn hosteldorm, na de dag te hebben doorgebracht in Stanley Park, een stadspark van meer dan 400 hectare, op een plek die wegens zijn uitstekende ligging ooit de thuishaven was van een aantal West Coast First Nations stammen. Rondom het hele park loopt de 9 kilometer lange seawall, die druk bezocht wordt door wandelaars, joggers en fietsers. Op de seawall heb je uitzicht op de adembenemende kliffen boven je, die zijn ontstaan door het onder elkaar schuiven van aardplaten en door sediment dat werd afgezet toen de gletsjers smolten. Naast de seawall liggen enkele prachtige stranden compleet met boomstammen om te genieten van de ondergaande zon en soms enorme stenen die zijn achtergebleven na het smelten van de gletsjer. Op één van deze enorme stenen kan je trouwens het beeld “Girl in a wetsuit” bewonderen. Dit beeld – dat erg lijkt op dat van de zeemeermin in Kopenhagen, beeldt de relatie van Vancouver met het water en het belang daarvan uit. Het water was voor de indianen immers een belangrijke bron van voeding. Rondom de hele seawall – die ik trouwens helemaal te voet heb afgelegd, jaja – heb je afwisselend zicht op het noorden van Vancouver en op downtown met uitzicht op de witte zeilen van Canada Place.

Binnenin het park voeren wandelpaden door een stuk ongerept oerbos, compleet met eeuwenoude douglas fir bomen. Ik heb een hele tijd doorgebracht aan Beaver Lake, een prachtig moerasachtig meer dat bijna volledig overwoekerd is door planten. De begeleide wandeling die ik gisteren volgde op de Capilano Canyon, heeft ertoe geleid dat ik heel wat vegetatie en dieren herkende, wat erg leuk is natuurlijk. In dit bos is de schade van een storm die een aantal jaar geleden plaatsvond op sommige plaatsen nog erg zichtbaar. Het is net een bomenkerkhof, met ontwortelde bomen en bomen die hun top zijn verloren. Wat een verlies...

Doorheen het park vind je borden die info geven over de natuur, geologie en de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners, de indianen. Erg interessant.

Overal vind je tevens bankjes met goudkleurige opschriftbordjes die een groet brengen aan een overleden geliefde. Na een tijdje kwam ik erachter dat deze banken gedoneerd worden door de bevolking en dat je er dan je groet kan laten opzetten. Ik denk dat Stanley Park een erg goede plek is om dan op dat bankje bij de ruisende zee of stilletjes in het bos terug te denken aan de overleden geliefde.

Stanley Park is ook de thuishaven van het Vancouver Acquarium, waar beloega’s of witte dolfijnen te bewonderen zijn. Enorm fascinerende dieren. Al is het natuurlijk mooier als ze in de vrije natuur zouden mogen rondzwemmen...

Aan het begin van het park gaat het bos over in prachtig aangelegde tuinen met heerlijk geurende bloemen, compleet met platanen en zwanen.

Status na een hele dag: gespot: een blue heron, Canadese ganzen, eendjes, de typische grijze eekhoorns – ééntje bleef heel stil staan van “Nou, heb je nog wat eten voor mij of hoe zit het?” – en 2 wasbeertjes – ook weer heel schattig.

Woensdag heb ik het UBC Museum of Anthropology bezocht, dat de geschiedenis en levenswijze van de West Coast First Nations weergeeft. Tevens liep er een tentoonstelling over Doug Cranmer, een Kwakwaka'wakw artiest die de kunst van de lokale indianen op de kaart heeft gezet.

Donderdag bezocht ik Capilano Canyon, een gematigd regenwoud slechts 20 minuten ten noorden van Vancouver. In het Capilano Suspension Bridge park leerde ik wat bij over de fauna, flora en geologie van de streek op alweer een gratis begeleide toer. De voornaamste attractie van het park is een hangbrug van 140m lang en 70m hoog boven de kolkende Capilano river. Tevens kan je door de kruinen van de bomen wandelen en de rivier bekijken vanaf een “cliffwalk” die bevestigd is tegen de rotswand. Leuk joh, sta je op een doorzichtige richel van een halve meter met een balustrade van een meter hoog bijna 100m boven de rivier. De streek daar is ook ontzettend mooi: brede wegen die zware, groene bossen doorkruisen, met zicht op de bergen: prachtig!

Donderdagavond met een Duitse hostelgenoot naar het strand gegaan om de zonsondergang te bekijken en gisteren met mijn roommate gaan eten bij een hippe Italiaan. Eten was FAN-TAS-TISCH lekker, eigenlijk zelfs beter dan in België. Dus ik heb mijn place to be gevonden voor als ik snak naar Europees eten!

Maandag neem ik de ferry naar de stad Victoria op Vancouver Island. Hopelijk is het daar wat warmer.

Posted by Liesbeth1986 22:00 Archived in Canada Tagged vancouver

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Je schrijft als een wervelwind die door mijn hoofd raast,zoveel heb je te vertellen. Het is heel leuk om te lezen wat jij allemaal hoort en ziet. En we komen zeker heel wat te weten over de Candaian way of live. Doe zo voort!!!!!

by mama

oeps grote dikke typefout en spelfout. zal maar best in het Nederlands reageren..............

by mama

Ja mama, foei. Merk echter dat ik zelf ook al moeite moet doen om geen fouten te schrijven, deels door de vermoeidheid en deels door de continue blootstelling aan het Engels natuurlijk. Heb geprobeerd om inderdaad mijn indrukken zo goed mogelijk te onthouden en weer te geven, zodat jullie ook 100% kunnen meegenieten he :-).

by Liesbeth1986

Stanley Park is beste plek om natuurlijke schoonheid te bewonderen. Het park trekt naar schatting acht miljoen bezoekers per jaar, inclusief de lokale bevolking en toeristen, die komen voor de recreatieve voorzieningen en zijn natuurlijke eigenschappen.

by Niagara falls canada hotel

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint