A Travellerspoint blog

Greetings from "Down South"

Hot, fiësta en een permanent gebrek aan slaap...

sunny 25 °C
View Canada on Liesbeth1986's travel map.

Afreizen

Zoals jullie ondertussen waarschijnlijk wel weten ben ik beland in Thermal, Californië, waar ik 2 maanden werk op de HITS Desert Horse Show. De reis hiernaartoe was een belevenis op zich: donderdag om 02:30 's morgens - of 's nachts - het is maar hoe je het bekijkt - vertrokken (we waren al om 12:45 op stal om de paarden te stappen en klaar te maken) en dan een rit van 36 uur door één Canadese provincie en 6 states in een monstertruck volgeladen met 8 paarden en heel, heel veel paardenmateriaal: cool! Elke 4 uur werd er gestopt om de paarden hooi te voeren, dekens te wisselen (3 dekens van verschillende dikte) en water te geven. Ik had ook de taak om onze high maintenance paarden hun puffen, maagzweerspuiten en anti-hengstigheid spuiten te geven. Een hele ervaring. Die truck is echt gigantisch. Het is een heel vreemd gevoel om te vertrekken het koude Alberta en vervolgens aan te komen in de woestijn. Van -30 naar +30... Aan de grens werd mijn visum geregeld en werden de paarden gecheckt door de veearts. Wat ook nog een hele opgave was, aangezien ze ons niet verteld hadden wat de officiële namen van de paarden zijn. Het was dus kijken naar de beschrijving in de papieren en dan op zoek gaan naar het juiste paard. Zeer praktisch allemaal... Terwijl we wachtten op de veearts zagen we de zon opkomen in Montana...

65533_1015..330047214_n.jpg
318142_101..026926248_n.jpg

Het leven op de show grounds...

Thermal is één van de “Desert Cities” van de Coachella Valley. Technisch gezien is dit de woestijn, maar inbreng van de mens heeft gezorgd voor een overvloed aan palmbomen, groene gazons en veel, veel polovelden. Van overal heb je uitzicht op kale bergen, zover het oog reikt. Zelfs in februari is het hier aangenaam warm: zo een 25 graden. Van tijd tot tijd komt er een zandstorm voorbij: je kan dan amper een hand voor de ogen zien en alles raakt bedekt onder een dikke laag stof...

Het concoursterrein is ontzettend groot! Er zijn 9 wedstrijdringen, 9 losrijringen, een gigantische longeerpit en heel veel stallen. Wij hebben geluk dat we onze stallen zich in permanente gebouwen bevinden. Er zijn ook tentstallen: stallen overdekt met een circusachtige tent en die worden warm! Alle paarden hebben daarom een ventilator aan hun stal die alle middagen aanstaat. Alle stallen hebben hun eigen terras voor de stallengang dat helemaal aangekleed wordt en wordt voorzien van het logo van de stal. Er is ook een on-site smid en veearts. Wanneer je een paard naar de ring brengt, is het slalommen rond de golfkarretjes, fietsen en brommers - dé vervoersmiddelen bij uitstek om je te verplaatsen tussen de verschillende ringen en de stallen. De afstand van de tentstallen tot aan de Hunter ringen is bijvoorbeeld behoorlijk groot. De wasplaats: een metalen bar waaraan verschillende tuinslangen bevestigd zijn :-). Het is dus in open lucht en op een rijtje paarden wassen. Naarmate de show vordert sneuvelen er ook meer en meer tuinslangen en heb je dus heel veel ruimte :-), maar ook lange wachttijden.

80% van alle grooms die hier rondlopen is Mexicaan, dus er is dagelijks gefluit. Een van onze buren in dezelfde stallengang probeert dagelijks pick-up lines op ons uit en er is fiestamuziek a volonté :-). De lange dagen, bestaande uit ontelbare uren :-) zorgen ervoor dat we ondertussen heel hecht zijn met onze collega’s. Niet alleen diegenen uit onze eigen stal, maar ook de grooms van andere stallen. Er wordt veel geplaagd en veel gelachen. Vorige zondag gingen we nog met z’n allen naar een barbecue bij de Mexicanen van next door.

521383_101..178822856_n.jpg
625589_101..202296454_n.jpg
267835_101..215770265_n.jpg
13091_1015..123065825_n.jpg
734993_101..649400010_n.jpg
420238_101..148526403_n.jpg
69251_1015..130869467_n.jpg
166792_102..282520655_n.jpg
DSCN1258.jpg
1911_10151..097855838_n.jpg

Our home away from the show grounds

We wonen hier in een super mooi huis in een compound. Ik deel een kamer en kingsize bed met Jess. Wij hebben ook onze eigen ensuite badkamer: 4 keer zo groot als onze badkamer thuis met bad, douche en inloopkast. Buiten de deur is een vijver en golfterrein en we hebben zelfs toegang tot een zwembad, hot tub en fitness. De buurt is niet zo veilig blijkbaar, vandaar de beveiligde compound. We vermijden ook braaf Indio city wanneer we van het werk naar huis rijden. Mel: "OMG, don’t go on Harrison, people get shot there!" Lichtelijk overdreven, maar we zullen het er maar niet op wagen. We rijden rond met een Dodge persoonswagen. Ik ben de enige +25 en dus de designated driver. Onze accomodatie, auto en benzine worden allemaal betaald door onze werkgever. Allemaal heel luxe.

large_140.jpg
DSCN1325.jpg
90_DSCN1327.jpg

Dagindeling

Allesomvattende quote: "Working 9 to 5 ... tumtidum". Not really... We're sleeping 9 to 5 and working all the other hours.

04:30
Opstaan. Aargh.

05:30
Aankomst op stal. To do: hooi voeren, krachtvoer geven, mesten, water geven, de stalgang aanharken (aarden vloer) en de koffers opblinken (alle klanten hebben een koffer met Springbank logo waar hun materiaal inzit. Lees: zware, logge dingen.) Nora - het paard waar ik de zorg voor draag - gaat dan meestal aan haar respirator - ze heeft chronisch ontstoken luchtwegen en de machine helpt haar ademen, maakt alles los. De winterdekens gaan af. De paarden hebben dan slechts nog hun lichte katoenen deken op die in de loop van de ochtend ook af gaat.

06:30
Eerste paarden poetsen en opzadelen voor training.

08:00 - 16:00
Paarden klaarmaken voor hun wedstrijden. De paarden showen tussen 08:00 en 16:00. Sommige FEI wedstrijden vinden plaats in de avond. Rond de middag krijgen de paarden nog een portie hooi.

De paarden worden opgetoomd in hun wedstrijdtuig en krijgen hun wedstrijdgetten aan. Alle paarden hebben ook een nummer, dat wordt opgespeld op het zadeldek. Geen nummer = geen deelname. Als de paarden klaar zijn, krijgen ze - afhankelijk van hoe koud het is - een vliegendeken of wollen cooler op. Alle dekens zijn voorzien van de naam van de eigenaar. De paarden worden naar de juiste ring gebracht (Hunter 1,2,3; Jumper 1,2,3 of Grand Prix) - afhankelijk van het niveau of de klasse waarin ze showen. De ruiter wordt op het paard geholpen, het deken gaat af en vervolgens gaan we op zoek naar een hindernis om in te springen. In de losrijpistes staan 4 hindernissen op de lijn B-E, dus soms is het even wachten. De ruiters springen dan achtereenvolgend een rechte, oxer en rechte; de paarden en laarzen worden nog eens opgeblonken en dan is het op naar de wedstrijdpiste.

Wanneer de paarden terugkomen worden ze afgezadeld en gedoucht of afgesponst met Vetrolin linement. Paarden met problemen in de benen of hoeven krijgen na hun douche ijsbandages om en gaan met hun hoeven in een ijsbadje. Als ze droog zijn worden de pezen behandeld met Sore No More of Traumeelgel en worden ze gebandageerd. Na zware wedstrijden wordt de Sore No More vervangen door klei om het vocht uit de benen te halen en de pezen te koelen. De hoeven worden behandeld met “Epsom Salt Poultice”: een groene, naar kamfer ruikende substantie die de wederom zorgt voor koeling.

16:00-17:30
Rond vier uur wordt nogmaals hooi gevoerd, krijgen de paardvoer en wordt het water aangevuld. De stallen wordt nog eens gemest, de gang wordt aangeveegd, de koffers opgeblonken en al het materiaal wordt opgeborgen. Op goede dagen kunnen we de barn verlaten om 04:30, als we pech hebben zijn we er tot een uur of 7.

07:00-08:00
Night check. De jongens doen night check op ma-woe, de meisjes op do-zon. De paarden krijgen hooi en krijgen hun winterdeken op. Bijna iedere avond krijgen enkele paarden ook een IM injectie, dus ik heb al veel kunnen oefenen. Tegen het eind van de show wil ik ook leren hoe je een IV injectie moet geven.

Nora aka Big Soft Donkey...

Ik groom het toppaard – “la princessa”. Een verschrikkelijk irritante, quirky, high maintenance merrie, maar een heel goed springpaard. En het is een BWP! Ze springt alleen grote prijzen en verblijft periodes in de FEI stallen, waar ik dan ook naartoe moet. Die zijn super high security. Het paard mag die stallen niet verlaten zonder een nummer aan het hoofdstel en mag alleen naar de FEI ringen. Er wordt dan geseind: "1234 on its way to FEI warm-up ring" en dan even later "1234 arrived at FEI warm-up ring". Alleen mensen met een bandje mogen binnen en alles wat je met het paard doet wordt genoteerd. Heel sci-fi... Tijdens de laatste wedstrijd was Meredith Michaels-Beerbaum er. Zo cool! Markus loopt hier permanent rond en een paar weken geleden heb ik Emile Hendrix ontmoet :-)! Als de paarden de ring verlaten moeten ze door de FEI controle, waar de getten afgaan om te controleren dat er geen scherpe objecten inzitten of zo en waar er een foto wordt genomen van hun oog.

Vrije tijd

Onze vrije dagen zijn precious! We werken 12 uur per dag, op z'n minst. Tijdens onze vrije dagen zijn we al naar Santa Monica geweest, Palm Springs, San Diego en Joshua Tree National Park. Super cool! Echt zoals in de films. Tijdens onze trip naar San Diego zaten we bijna in Mexico trouwens. We zagen ineens een bordje voorbijflitsen: Tijuana: 4 miles. Oeps... De outletmall werd ook al een paar keer bezocht en sommige dagen loungen we lekker aan het zwembad en in de hottub. En voor de rest leven we dus ongeveer op de show grounds.

large_DSCN1308b.jpg
DSCN1239.jpg
90_DSCN1228.jpg
DSCN1219.jpg
DSCN1161.jpg
large_602.jpg
593.jpg
081.jpg
521.jpg

Time for laughter...

Een permanent gebrek aan slaap zorgde voor onderstaande situaties/quotes:

Een paar dagen geleden ging mijn collega Jess met de golfkar de was afleveren bij de wasserette op de concoursterrein. Jess zwaait dus bijgevolg de laundry bag in de golfcar, de zak landt op het gaspedaal en de golfcar vertrekt zonder haar - op topsnelheid - waarop ze zo een 20 meter achter het ding moet aanhollen vooraleer ze erin slaagt het in te halen. Hahahahaaaa... :-).

Memo over zijn beginnend buikje: "Who wants a sixpack when you can have a keg.”

"You don't have to be a monkey to like bananas" by Memo. LOL. Or "I'm turning vanilla-chocolate".

Jess die Nora voor haar dagelijkse wandeling neemt,volledig verzonken in haar eigen gedachten en die wanneer iemand haar verteld "That's a nice looking horse. What's its name", zeer droog antwoordt: "Big Soft Donkey", de koosnaam die ze Nora gaf, maar die duidelijk niet bedoeld was om luidop uit te spreken :-).

Iedereen spreekt hier altijd zeer denigrerend over de paarden als "it" - "It's wild" - ze zijn altijd wild. Waarop wij Jenn dan ook maar it zijn beginnen noemen. 's ochtends: "It's here." Heel slecht van ons, ik weet het, maarja.

Jade is nog veel Engelse woorden aan het leren. Een van haar favoriete woorden om de één of andere vreemde reden is waffles. Zo nu en dan klinkt het vanop de achterbank dus - zonder enige aanleiding - "waffles!". :-) of "dinosaur, tipsy, lil-ty".

Tijdens een solo tripje naar Joshua Tree National Park kreeg ik het volgende sms’je: “Don’t get lost or killed in the woods. We need you to drive the car.” Yee, thanks... Jade is soms een beetje in de war en vergeet dat we in de woestijn zitten: na een longeersessie: “OMG, it’s hot: it’s like we’re in the desert.” Duh.

Posted by Liesbeth1986 19:44 Archived in USA Tagged california Comments (1)

(Entries 4 - 4 of 34) « Page 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 .. »